tag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post8842589352819994522..comments2024-02-02T08:59:11.786+01:00Comments on .: WĘDROWNIK PO FRANCARII - z cyklu "POLKA NA OBCZYŹNIE" : KUCHNIA FRANCUSKA Dekupażownia Jagodziankihttp://www.blogger.com/profile/16865858442998468073noreply@blogger.comBlogger40125tag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-47020614915138567932016-02-11T13:17:44.299+01:002016-02-11T13:17:44.299+01:00Ja na początku też się nie mogłam przekonać, ale p...Ja na początku też się nie mogłam przekonać, ale po kilku próbach się udało :) Ale nie namawiam, jest tyle innych dań w kuchni francuskiej, że nie trzeba się do niczego zmuszać. :)<br />Dzięki za wyjaśnienie 'lunchu', chociaż ja wciąż wolę obiad, bo to ten sam posiłek tylko składający się z różnych potraw i jedzony w innej porze.<br />PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-7655975184036313422016-02-11T11:56:03.801+01:002016-02-11T11:56:03.801+01:00O próbie zjedzenia ślimaków pisałam jakiś rok temu...O próbie zjedzenia ślimaków pisałam jakiś rok temu, podczas wypadu do Paryża. Przegrałam w tej walce... Nie dam rady. Udek nie będę próbowała, bo skończy się tak jak ze ślimakami czy też krewetkami. <br />Używam pojęcia "lunch", bo jest on czymś innym niż nasz polski obiad. Jest przede wszystkim wcześniej, jest lekki, najczęściej składający się z jakiejś sałatki, bułki z warzywami czy serami. Polskie obiady są jednak później 14-16 i składają się z dwóch sytych dań. Dekupażownia Jagodziankihttps://www.blogger.com/profile/16865858442998468073noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-86461527143092819902016-02-11T11:16:55.490+01:002016-02-11T11:16:55.490+01:00Próbowałaś kiedyś ślimaków i żabich udek? Czy już ...Próbowałaś kiedyś ślimaków i żabich udek? Czy już sama nazwa cię odrzuca? ;) Jeśli nie, to powinnaś, bo są naprawdę bardzo smaczne.<br />Przepraszam, że się przyczepiam, ale mi się te 'lunche' nie podobają - dlaczego nie po polsku obiad? <br />Pozdrawiam :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-78693675698130254652013-01-12T03:05:11.780+01:002013-01-12T03:05:11.780+01:00"Tyz prawda". I jedno i drugie - bardzo ..."Tyz prawda". I jedno i drugie - bardzo apetyczne...Sylaba https://www.blogger.com/profile/15463004026017890212noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-29623426643183966482013-01-11T12:38:57.837+01:002013-01-11T12:38:57.837+01:00Uwielbiam kuchnię francuską, no może prócz żab i ś...Uwielbiam kuchnię francuską, no może prócz żab i ślimaków ;)<br />Ale Ci zazdroszczę tych wszystkich pyszności...pshoomhttps://www.blogger.com/profile/03146936312992634140noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-91509824918271848462013-01-10T11:19:39.290+01:002013-01-10T11:19:39.290+01:00Świetny post! Zawsze mnie smaki Francji intrygował...Świetny post! Zawsze mnie smaki Francji intrygowały, i bardzo chętnie udała bym się w podróż kulinarną po Francji. Ser z popiołem??? Czy to jest smaczne??? Lubię takie dziwolągi i pewnie bym to spróbowała. Niestety żabki i ślimaczki nie przejdą, ale za to owoce morza jak najbardziej! Merci Ci za ten post!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-13641691350958912402013-01-09T21:54:40.783+01:002013-01-09T21:54:40.783+01:00Oh zazdrszczę Ci tej Francji, sery, bagietki.... r...Oh zazdrszczę Ci tej Francji, sery, bagietki.... rozmarzyłam się. <br /><br />karmelizowane kasztany brzmią bardzo intrygująco :)kanoklikhttps://www.blogger.com/profile/11846388525917792413noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-11421903720109794002013-01-09T20:53:43.146+01:002013-01-09T20:53:43.146+01:00Podobno we Francji tyle serow, ile dni w roku. Ja ...Podobno we Francji tyle serow, ile dni w roku. Ja przepadam za tymi kozimi z poludniowo-zachodniej Farncji...Pozdrawiam z Paryza :-)Faustyna Mounishttps://www.blogger.com/profile/01290727557682122552noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-83410414152011850582013-01-09T12:26:26.753+01:002013-01-09T12:26:26.753+01:00Dokonałam edit. Mam nadzieję, że napisałam to, o c...Dokonałam edit. Mam nadzieję, że napisałam to, o co Tobie chodziło ;)Dekupażownia Jagodziankihttps://www.blogger.com/profile/16865858442998468073noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-70157825369395659742013-01-08T22:08:43.486+01:002013-01-08T22:08:43.486+01:00:*:*marger92https://www.blogger.com/profile/13329908464568071249noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-49441725023626868112013-01-08T22:07:38.048+01:002013-01-08T22:07:38.048+01:00Połączenie osobliwe :DPołączenie osobliwe :DDekupażownia Jagodziankihttps://www.blogger.com/profile/16865858442998468073noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-44901512717635827872013-01-08T22:07:08.174+01:002013-01-08T22:07:08.174+01:00Czyli kuchnia francuska dzisiaj. BraWo! :DCzyli kuchnia francuska dzisiaj. BraWo! :DDekupażownia Jagodziankihttps://www.blogger.com/profile/16865858442998468073noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-44514744829677838932013-01-08T22:06:07.588+01:002013-01-08T22:06:07.588+01:00Cóż... z cebuli powiadasz... hmmm... ;););)Cóż... z cebuli powiadasz... hmmm... ;););)Dekupażownia Jagodziankihttps://www.blogger.com/profile/16865858442998468073noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-8568442986798902432013-01-08T22:04:23.096+01:002013-01-08T22:04:23.096+01:00I oliwki jeszcze do tego!I oliwki jeszcze do tego!Dekupażownia Jagodziankihttps://www.blogger.com/profile/16865858442998468073noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-46882688551404575012013-01-08T20:49:13.834+01:002013-01-08T20:49:13.834+01:00Eee nic takiego - na szybko zrobiłam sobie kanapkę...Eee nic takiego - na szybko zrobiłam sobie kanapkę - jedną z serem ;) a druga z nutellą <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11492858252462850834noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-1134916893891316522013-01-08T17:43:28.444+01:002013-01-08T17:43:28.444+01:00Swietny post i kuchnia jakze podobna do belgijskie...Swietny post i kuchnia jakze podobna do belgijskiej.A co do serow, to dzisiaj robimy Tartiflette i pan Reblochon bedzie jak znalazl;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18343576992321052459noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-88311952503950118432013-01-08T17:20:25.212+01:002013-01-08T17:20:25.212+01:00oo a w Belgii jemy do fois gras konfiture z cebuli...oo a w Belgii jemy do fois gras konfiture z cebuliKasiuhttps://www.blogger.com/profile/13724894642903973281noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-10994918814735141112013-01-08T16:58:12.524+01:002013-01-08T16:58:12.524+01:00Ach, uwielbiam wszelkie pleśniaki :) DO tego dobre...Ach, uwielbiam wszelkie pleśniaki :) DO tego dobre winko i kolacja gotowa :)Ewelinahttps://www.blogger.com/profile/03958426884349398354noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-81391750237726152452013-01-08T14:57:19.849+01:002013-01-08T14:57:19.849+01:00Che, che...akurat mój najukochańszy, najsmaczniejs...Che, che...akurat mój najukochańszy, najsmaczniejszy i najlepszy to ten BRESSE BLEU, który jest francuski z mojego właśnie regionu :DDekupażownia Jagodziankihttps://www.blogger.com/profile/16865858442998468073noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-2617092147049764032013-01-08T14:42:01.215+01:002013-01-08T14:42:01.215+01:00Nie no, wiesz co dobre, co Szwajcaria importuje ;)...Nie no, wiesz co dobre, co Szwajcaria importuje ;)<br />Kasia na Rozdrożachhttps://www.blogger.com/profile/13436159030437101847noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-63724687774314691482013-01-08T13:31:40.171+01:002013-01-08T13:31:40.171+01:00Coś się poszuka ;) Czekam zatem :D
Dziękuję za życ...Coś się poszuka ;) Czekam zatem :D<br />Dziękuję za życzenia i Tobie wszystkiego dobrego!Dekupażownia Jagodziankihttps://www.blogger.com/profile/16865858442998468073noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-31223325982576532842013-01-08T13:30:49.530+01:002013-01-08T13:30:49.530+01:00Śniadania, lunche, kolacje...wina ;) Mniam!Śniadania, lunche, kolacje...wina ;) Mniam!Dekupażownia Jagodziankihttps://www.blogger.com/profile/16865858442998468073noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-9899703812541718682013-01-08T13:30:07.067+01:002013-01-08T13:30:07.067+01:00Mój ukochany ser to BRESSE BLEU, który poswtaje wł...Mój ukochany ser to BRESSE BLEU, który poswtaje właśnie w moim regionie. Zjadam go prawie na każdy lunch ;D Dekupażownia Jagodziankihttps://www.blogger.com/profile/16865858442998468073noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-52895073830085744452013-01-08T13:29:00.466+01:002013-01-08T13:29:00.466+01:00Ale za to JAKĄ pomidorówkę ;)Ale za to JAKĄ pomidorówkę ;)Dekupażownia Jagodziankihttps://www.blogger.com/profile/16865858442998468073noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3185935147221173550.post-45536512265058418642013-01-08T13:28:41.048+01:002013-01-08T13:28:41.048+01:00A co robisz dobrego do jedzenia?A co robisz dobrego do jedzenia?Dekupażownia Jagodziankihttps://www.blogger.com/profile/16865858442998468073noreply@blogger.com