Expoding box na urodziny jagody nauczycielki:
Kartka na roczek OTWARTEGO FORUM:
I jeszcze jeden expoding box dla Anielki
I tag z okazji Dnia Ojca, który wykonałam na wyzwanie na wiadomym forum ;)
A! I koniecznie muszę podzielić się z Wami nowymi przepisami zaczerpniętymi z KWESTII SMAKU, gdzie rolę główną gra arbuz. Połączenie wydawało się mi na początku intrygujące, a że ja eksperymentować lubię, to spróbowałam i szczerze polecam!
SAŁATKA ARBUZOWA Z FETĄ
• kawałek arbuza bez pestek;
• ser feta - mały kawałek pokrojony w kostkę;
• 2 łyżki posiekanej świeżej mięty;
• 4 łyżki soku z cytryny;
• 2 łyżki płynnego miodu;
• świeżo zmielony czarny pieprz;
Arbuza włożyć do miseczki, dodać ser feta, posypać miętą i polać sokiem z cytryny wymieszanym z miodem. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego!
• kawałek arbuza bez pestek;
• ser feta - mały kawałek pokrojony w kostkę;
• 2 łyżki posiekanej świeżej mięty;
• 4 łyżki soku z cytryny;
• 2 łyżki płynnego miodu;
• świeżo zmielony czarny pieprz;
Arbuza włożyć do miseczki, dodać ser feta, posypać miętą i polać sokiem z cytryny wymieszanym z miodem. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego!
Druga jest podobna, bo także z fetą, ale ma jeszcze więcej dodatków i jest równie smaczna!
Sałatka z arbuzem, fetą i rukolą
• garść rukoli
• kawałek arbuza bez pestek;
• ser feta pokrojony w kostki;
• 4 czarne oliwki, pokrojone w plasterki
• 1/4 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki (ja nie dałam, ponieważ nie jadam cebuli;));
• 1 łyżka pestek dyni, lekko zrumienionych na patelni;
• 1 łyżka posiekanej mięty;
• świeżo zmielony czarny pieprz;
• MIODOWY SOS: 1 łyżka płynnego miodu i 2 łyżki soku z cytryny
Do miseczki dać rukolę, dodać arbuza, fetę, oliwki, cebulę i pestki dyni. Posypać miętą i polać miodowym sosem. Posypać pieprzem.
*Aby złagodzić nieco ostry smak cebuli, można ją wcześniej skropić sokiem z cytryny lub lekko posolić.
• garść rukoli
• kawałek arbuza bez pestek;
• ser feta pokrojony w kostki;
• 4 czarne oliwki, pokrojone w plasterki
• 1/4 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki (ja nie dałam, ponieważ nie jadam cebuli;));
• 1 łyżka pestek dyni, lekko zrumienionych na patelni;
• 1 łyżka posiekanej mięty;
• świeżo zmielony czarny pieprz;
• MIODOWY SOS: 1 łyżka płynnego miodu i 2 łyżki soku z cytryny
Do miseczki dać rukolę, dodać arbuza, fetę, oliwki, cebulę i pestki dyni. Posypać miętą i polać miodowym sosem. Posypać pieprzem.
*Aby złagodzić nieco ostry smak cebuli, można ją wcześniej skropić sokiem z cytryny lub lekko posolić.
W tym tygodniu będę eksperymentowała z bobem a teraz zmykam poszukać jakiegoś cienia... Może pod lipą ?;)
Pozdrawiam serdecznie,
Jagodzianka
Wybuchowe pudełka są bombowe ;)
OdpowiedzUsuńMuuuszę się nauczyć robić pudełka,ale twierdzę,że to takie trudne,że nie dam rady.
OdpowiedzUsuńSałatki-co tu duzo mówić-zaskakujące!
Odlotowe te pudełka, jestem właśnie w trakcie robienia i to zdecydowanie nie jest zabawa dla mnie.
OdpowiedzUsuńSałatki wyglądają ciekawie, jutro spróbuję zrobić pierwszą :)