Bonjour.
Trzy tygodnie temu utworzyłam sobie folder "dzisiaj do przejrzenia" i tam wrzuciłam na szybko zdjęcia, by je wieczorem sklasyfikować, opisać lub wyrzucić. Tak, minęły 3 tygodnie, w folderze mam już 985 zdjęć i nie wiem, kiedy nastąpi to tytułowe "dzisiaj" ;). Zaczęłam jednak przeglądać pierwszą setkę zdjęć i trafiłam na fotki, które zrobiłam specjalnie dla OSOWIAŁEJ SOWY , która poprosiła mnie o przepis.
W związku z tym, że teraz soboty mam wolne od bloga, bo wciąż gdzieś jeździmy, pomyślałam zatem, że dzisiaj Was natchnę kulinarnie...
Przepis niezwykle prosty. Inspirowany przepisem z KWESTII SMAKU.
TATRA Z MASCARPONE I OWOCAMI
CIASTO:
Ja kupuję gotowe, nie mrożone. Jest doskonałe, ale nie wiem, czy w Polsce dostępne.
Można zrobić je samemu:
• 200 g mąki;
• 1-2 łyżki cukru;
• 100 g zimnego masła;
• 1 jajko;
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
KREM:
• 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego;
• 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej;
• 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej;
• 3 łyżki cukru pudru ( ja używam syropu z agawy i leję "na oko" znaczy do miski);
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
OWOCE:
• maliny;
• jagody;
• truskawki;
• jagody;
• truskawki;
• jeżyny;
Jeżeli mamy gotowe ciasto: należy je wyciągnąć na 10 minut przed włożeniem do piekarnika, który rozgrzewamy do 180 st. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim tartownicę. Podziurkować. Następnie nałożyć papier do pieczenia i zasypać kulkami ceramicznymi lub grochem, fasolą, ryżem. Piec 15 min. Ściągnąć papier z obciążeniem i jeszcze piec 5-10 min. Zostawić do wystygnięcia.
Gdy gotowego ciasta nie mamy: Przesiać mąkę, cukier puder. Pokroić na kawałki masło. Wszystkie składniki wymieszać mikserem, ale nie na gładką masę. Tylko by były grudki. Następnie dodać jajko oraz wanilię i zmiksować do połączenia się składników ( ja to robiłam zawsze ręcznie). Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na ok. 1/2 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować i uczynić jak w przypadku ciasta gotowego.
Krem: Ubić na sztywną pianę kremówkę.Ser mascarpone wymieszać z cukrem i wanilią, a następnie połączyć z kremówką. Nałożyć na ciasto. Całość posypujemy owocami tuż przed podaniem, by sok nie rozmiękczył ciasta i kremu.
Smacznego i do widzenia się z Państwem,
Jagodzianka.
fajna tarta a te kulik ceramiczne super !
OdpowiedzUsuńa napisz jeszcze prosze 1/2 serka tego co ma 250 ,400 czy 500 gram ?
pycha
Napisałam 1/2 kg ;)
Usuńa kiedys kupiłam zamiast francuskiego przez przypadek kruche i nieswiadoma zrobiłam słoneczna zapiekanke http://avrea.blogspot.com/2014/04/sodka.html ;)
OdpowiedzUsuńJa rzadko kupuję ciasto francuskie. Wolę kruche.
UsuńOgromne dzięki!
OdpowiedzUsuńAkurat mam maliny i jagody ;) wyślę tylko chłopaków po serek i śmietanę i będziemy się zajadać :)))
Pozdrawiam :*
O rany ! Co za smakowitosci ! Chetnie sporobuje , cudnie
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńUściskuję
Ależ pysznie wygląda... Aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuń