piątek, 9 sierpnia 2013

PIĄTEK Z PATELNIĄ - GRILLOWANY ŁOSOŚ W POMIDORKACH KOKTAJLOWYCH

Bonjour.
Przepis pochodzi ,jak zwykle, z KWESTII SMAKU   i jak zwykle po przetestowaniu na własnej i rodziny skórze, polecam!

Grillowany łosoś w papryce i skórce z pomarańczy
• 600 g fileta z łososia;
• 1 pomarańcza (sok i skórka);
• 1,5 łyżeczki czerwonej papryki w proszku;
• 2 łyżeczki cukru;
• 2 łyżki oliwy extra vergine;
200 g jogurtu greckiego;
Grillowane pomidorki koktajlowe:

• 400 g pomidorków koktajlowych
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 4 łyżeczki cukru
• 4 łyżeczki suszonego oregano
• 1 łyżka oliwy extra vergine

Pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok z każdej połówki bezpośrednio do miski, zaś jej skórkę zetrzeć na tarce i odstawić.. Łososia opłukać, osuszyć i włożyć do miski z sokiem pomarańczowym skórką do góry, delikatnie docisnąć palcami i odstawić na pół godziny. W międzyczasie przygotować następująco pomidorki: przekroić na połówki, posypać solą, pieprzem, cukrem oraz oregano, a na końcu skropić oliwą extra vergine i odłożyć. Łososia wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić od strony mięsa bez skóry solą i pieprzem i posmarować odłożoną skórką pomarańczową,. Następnie posypać czerwoną papryką, cukrem i polać oliwą extra vergine. Położyć na rozgrzanej patelni grillowej skórką do dołu i grillować aż skórka będzie chrupiąca a mięso wysmażone do około 1/3 wysokości filetu. Wtedy to przewrócić filety na drugą stronę i grillować do czasu, by mięso nie było już surowe . Zdjąć z grilla i odłożyć na deskę, pokroić na porcje.
Pomidorki najlepiej grillować jednocześnie z łososiem jeśli jest miejsce na patelni grillowej przez około 10 minut, bez mieszania.
Łososia podawać z pomidorkami i jogurtem greckim.

Łososia jak i pomidorki można grillować na grillu lub upiec w piekarniku.

Smacznego!
Jagodzianka. 

9 komentarzy: