Bonjour.
Przepis pochodzi ,jak zwykle, z KWESTII SMAKU i jak zwykle po przetestowaniu na własnej i rodziny skórze, polecam!
Grillowany łosoś
w papryce i skórce z pomarańczy
•
600 g fileta z łososia;
• 1 pomarańcza (sok i skórka);
• 1,5 łyżeczki czerwonej papryki w proszku;
• 2 łyżeczki cukru;
• 2 łyżki oliwy extra vergine;
• 1 pomarańcza (sok i skórka);
• 1,5 łyżeczki czerwonej papryki w proszku;
• 2 łyżeczki cukru;
• 2 łyżki oliwy extra vergine;
• 200
g jogurtu greckiego;
Grillowane pomidorki koktajlowe:
• 400 g pomidorków koktajlowych
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 4 łyżeczki cukru
• 4 łyżeczki suszonego oregano
• 1 łyżka oliwy extra vergine
Grillowane pomidorki koktajlowe:
• 400 g pomidorków koktajlowych
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 4 łyżeczki cukru
• 4 łyżeczki suszonego oregano
• 1 łyżka oliwy extra vergine
Pomarańczę
przekroić na pół i wycisnąć sok z każdej połówki
bezpośrednio do miski, zaś jej skórkę zetrzeć na tarce i
odstawić.. Łososia opłukać, osuszyć i włożyć do miski z
sokiem pomarańczowym skórką do góry, delikatnie docisnąć
palcami i odstawić na pół godziny. W międzyczasie przygotować
następująco pomidorki: przekroić na połówki, posypać solą,
pieprzem, cukrem oraz oregano, a na końcu skropić oliwą extra
vergine i odłożyć. Łososia wyjąć z marynaty i
osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić od strony mięsa bez
skóry solą i pieprzem i posmarować odłożoną skórką
pomarańczową,. Następnie posypać czerwoną papryką, cukrem
i polać oliwą extra vergine. Położyć na rozgrzanej patelni
grillowej skórką do dołu i grillować aż skórka będzie
chrupiąca a mięso wysmażone do około 1/3 wysokości filetu. Wtedy
to przewrócić filety na drugą stronę i grillować do czasu, by
mięso nie było już surowe . Zdjąć z grilla i odłożyć na
deskę, pokroić na porcje.
Pomidorki
najlepiej grillować jednocześnie z łososiem jeśli jest miejsce na
patelni grillowej przez około 10 minut, bez mieszania.
Łososia
podawać z pomidorkami i jogurtem greckim.
Łososia
jak i pomidorki można grillować na grillu lub upiec w piekarniku.
Smacznego!
Jagodzianka.
wygląda wyjątkowo smakowicie ^^
OdpowiedzUsuńI jest! ;)
Usuńwygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńI jest takie:D
UsuńŚwietnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki!
UsuńCiekawe jak smakuje...
OdpowiedzUsuńSmakuje wyśmienicie! Mało tego, jak wczoraj napisałam ten post, to... postanowiliśmy ponownie przyrządzić łososia wg tego przepisu :)
UsuńWygląda na pyszny kawałek rybki- uwielbiam je ;)
OdpowiedzUsuń