piątek, 24 maja 2013

PIĄTEK POD WYZWANIEM Z GOTOWANIEM - A WSZYSTKO TO DLA MAM!


Bonjour.
Szykuję kilka kosmetycznych zmian na blogu. Maleńkich. Dzisiaj wyjątkowo pokażę wyzwaniowe kartki. Zrobiłam dwie dla Mam: swojej i W. Pomyślałam, że może warto zaprezentować je w zabawie zorganizowanej NA STRYCHU.
To moje pierwsze kaskadowe karteczki. Tak się mi spodobały, że zrobiłam jeszcze dwie na inną okoliczność, ale je pokażę następnym razem.



Przy okazji mam prośbę apel: czy moglibyście podać mi adresy sklepów ze scrapem w Warszawie? A już najcudowniej byłoby, gdyby okazało się, że są jakieś na Ursynowie. Będę bardzo wdzięczna!

Będąc przy temacie mam a jednocześnie z uwagi na fakt, że mamy piątek - a to będzie na moim blogu dzień z kulinariami lub/ i dekoracjami wszelakimi, to chciałabym Was zachęcić do wykonania tegoż przepysznego dania. Może właśnie W Dniu Matki sprawicie prezent kulinarny Waszym Rodzicielkom?  Taką wyjątkową kolację?  
I dzisiaj na tapecie szparagi. Póki na nie sezon, należy jeść, jeść, jeść :) Osobiście wolę właśnie te zielone z delikatnym fioletem. Za białymi nie przepadam...


Przepisy ze sprawdzonej KWESTII SMAKU. Ja nawet za bardzo nie szukam na innych stronach, ponieważ jeszcze ani razu nie zawiodłam się na tym, co zaproponowała Dorota.

Daniem głównym była pierś kurczaka. Tak, tak. Od niepamiętnych czasów kupiłam kuraka, ale że był z chowu na świeżym powietrzu, to mam nadzieję, że był szczęśliwy...

Limonkowe piersi z kurczaka z tymiankiem
4 małe piersi z kurczaka;
 1 limonka(starta skórka oraz z niej sok);1 łyżka miodu;1 łyżka oliwy;1 ząbek czosnku 
 4 łyżki świeżego tymianku (same listki);pieprz, sól

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Piersi kurczaka umieścić w żaroodpornym małym naczyniu. W miseczce połączyć skórkę z limonki i sok, miód, oliwę oraz posiekany czosnek i 3 łyżki tymianku. Wymieszać i polać po kurczaku. Doprawić solą i pieprzem. Piec bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, przewracając mięso co 10 minut. Marynata powinna w wyniku zgęstnienia "przykleić" się do kurczaka. Posypać resztą tymianku.

Ta pierś doskonale smakuje  ze...

Szparagami z chrupką gremoladą
500 g zielonych szparagów;2 łyżki oliwy z oliwek;1/2 cytryny do serwowania;1 kromka suchego wiejskiego chleba ( ja użyłam suchej bagietki);1 ząbek czosnku, drobno posiekany;1/2 łyżki drobno startej skórki z cytryny;1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki;sól i pieprz;

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odłamać zdrewniałe końce szparagówi  obrać ze skórki. Następnie należy je umyć, osuszyć i wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Suchy chleb (bagietkę) drobno posiekać i wymieszać z czosnkiem, skórką z cytryny, natką pietruszki, solą i pieprzem. Posypać po szparagach, polać pozostałą 1 łyżką oliwy. Piec przez 20 - 25 minut aż szparagi będą miękkie zaś okruchy chleba (bagietki) zarumienione. Podawać z ćwiartką cytryny.

Cudownego weekendu Wam życzę . Mój będzie smutny, ponieważ W.  wybywa na trzy dni z domu. 
Zapraszam jednocześnie na jutro - z okazji przypadającej dzisiaj sto trzydziestej rocznicy śmierci C.K. Norwida, opowiem Wam kilka słów o tym wybitnym poecie i podzielę się swoimi wrażeniami z obejrzenia pewnego filmu... Jagodzianka

P.S. I niezmiennie zapraszam na moje CANDY! W środę coś dorzucę tak imieninowo ;)

8 komentarzy:

  1. Ależ zjadłabym sobie to danie, mniam mniam. A karteczki są cudniaste! Kiedy są Twoje imieninki? Obym się nie spóźniła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kartki wręcz idealne dla mam :)
    Szparagi lubię, nawet bardzo, a że właśnie czekam aż mój obiad się zrobi :) to zjadłabym je teraz bardzo chętnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie. Ja dopiero teraz się nimi zainteresowałam. Wciąż dokonuję kulinarnych odkryć. To jest fascynujące, gdy się coś znało od lat, ale się człowiekowi wydawało, że "może to jest niedobre" ?;)

      Usuń
  3. Jagodzianko:) Kartki śliczne Ci wyszły:) Przepisy bardzo zachęcające, chętnie spróbuję:) Ale ja dziś przede wszystkim DZIĘKUJĘ!!!! za śliczne serce i dodatki:)Bardzo dziękuję:) Dziś wszystko doszło:) Wielki buziak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, to szybko doszło! Cieszę się, że jesteś zadowolona :D

      Usuń
  4. Kaskadki wyszły wspaniale :)
    Danie chętnie bym zjadła, ale...bez szparagów ;) mimo że są w moim ulubionym kolorze ;) po prostu mi nie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      Białe szparagi na przykład też mi nie smakują, ale zielone... Mniam!

      Usuń